preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

Novosti u radu radijske družine 3+MI

         3+MI naziv je radijske družine naše škole, a ujedno i radijske emisije koju u školi slušamo svaki drugi petak za vrijeme drugog sata. U ovoj školskoj godini u našem je radu došlo do promjena u vođenju i koncepciji emisije. Naime, dugogodišnja voditeljica i jedna od osnivačica družine, učiteljica Neda Macan, otišla je u zasluženu mirovinu, a čast preuzimanja voditeljskog posla dobila sam ja, Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika.

            Sastajemo se svakog utorka od 12:00 – 14: 00 sati. Emisija traje desetak minuta, ovisno o predviđenim sadržajima. Naše stalne rubrike od ove godine su Aktualnosti (Vijesti, Obavijesti,  Najave događanja, Osvrti na protekla događanja), Ljubavni vrtuljak i Nagradna igra, a promjenjive Čakavski minutić, Zrnca mudrosti i Vicevi. Sve  uvijek nastojimo popratiti dobrom stranom i domaćom glazbom. Trenutno se bavimo mišlju da dugogodišnju i nadaleko prepoznatljivu špicu emisije stvorimo u novom aranžmanu.

            Ove godine smo za natjecanje LiDraNo pripremili tematsku emisiju Život sa životinjama. Evo dijela sinopsisa te naše tvorevine koju smo odradili s puno ljubavi i angažmana:

UVOD

            Hej-haj svim našim vjernim slušateljicama i slušateljima! 

            Vjerujemo da ste, kao i mi, dobro raspoloženi - dovoljan razlog za to je što nam se vikend napokon približio, a i drugi je sat što znači da je na rasporedu deset minuta dobre zabave i edukacije uz ekipu „3+MI” Osnovne škole Čavle! Danas su s vama voditeljice Karla i Ema.

NAJAVA

Današnju emisiju posvetili smo životu sa  -  životinjama! (...)

Što se tiče odnosa djece i životinja, istraživanja pokazuju da djeca koja žive s kućnim ljubimcima kasnije izrastaju u zdravije, otvorenije i prilagođenije ljude. Brinući se za životinje, učimo se odgovornosti za druga bića i jačamo samopouzdanje. A što o tome misle naši najmlađi, odlučili smo osobno provjeriti u našem susjedstvu, Dječjem vrtiću Čavlić!

(SNIMKA ANKETE IZ VRTIĆA)

U jednoj osnovnoj školi u Švicarskoj prije nekoliko mjeseci počela se primjenjivati nova nastavna metoda. Naime, tijekom nastave u učionici zajedno s djecom boravi i jedan - pas! Zove se Tabo i već je postao zvijezda škole. Nastavnici su primijetili da su djeca kad je Tabo u blizini pažljivija, da paze da ga ne povrijede, ali i da postaju obzirnija i nježnija prema svojim vršnjacima.

            Kada djeca postanu preglasna, pas jednostavno stane pored vrata, pokušavajući napustiti učionicu. Učenici to primijete i odmah postaju mirniji. (...)

                        Kada su urađene provjere nivoa stresa kod djece, otkriveno je da je on daleko manji kod onih koji su milovali psa prije nekih važnih školskih aktivnosti, kao što je provjera znanja, u odnosu na djecu koja nisu bila u kontaktu sa psom. (...)

            Pitali smo naše učiteljice što misle o uvođenju ove metode u nastavu.

(ANKETA: učiteljice Nikolina, Romina, Ana i Andrea)

KUHAR I MAČAK

            Prošle veljače pred školu nam je doskitao simpatični tigrasti mačak. Ubrzo se između njega i našeg kuhara Đorđa razvilo pravo prijateljstvo. Doduše, zbog higijenskih razloga mačak nema pristup unutrašnjosti zgrade. Ipak, svakog nas dana veselo dočekuje pred vanjskim vratima kuhinje. Tamo je i njemu ponuđena marenda, ali ona mačja. Evo što nam je o tom odnosu rekao naš kuhar:

(IZJAVA NAŠEGA KUHARA)

Pišite nam o tome što ste pročitali i pogledali, rado ćemo pročitati vaše dojmove u jednoj od sljedećih emisija. A do tada...

...odvojite od svog džeparca koliko možete i pomognite napuštenim i nesretnim životinjama. Učite o životinjama i od životinja i zapamtite – tko ne voli životinje, ne voli ni ljude!

            Današnju emisiju pripremile su: glavna urednica- Karla Šojat, tehnička urednica – Maja Marušić, emisiju vodile: Karla Šojat i Maja Marušić, recitirala: Petra Mavrinac.

Želimo vam ugodan ostatak dana! Do slušanja!

Katarina Badurina Miculinić, voditeljica družine


Osnovana Facebook grupa 3+MI

            7. siječnja 2014. na Facebooku sam osnovala grupu 3+MI. Pozivam sve članove grupe, a i one koji to nisu, da nam se pridruže.

            Dobrodošli su svi prijedlozi za daljnji rad i sadržaje emisija. Dakle, želite li predložiti koga biste voljeli da za vas intervjuiramo, provedemo anketu o nekoj određenoj temi, imate ideju za prilog jer ste, na primjer, na nastavi ili u slobodnim aktivnostima vrijedno odradili neki zanimljiv sadržaj ili projektić, ne ustručavajte nam se javiti!

Karla Šojat, 8. a, glavna urednica


LIDRANO GRADSKA RAZINA SUSRETA

MEĐU NAJBOLJIMA

            Ovogodišnja gradska razina susreta Lidrano okupila je 286 učenika i 80 njihovih mentora iz 29 osnovnih i 7 srednjih škola s riječkog i opatijskog područja. Riječ je o najmasovnijem natjecanju učenika iz novinarskog, literarnog i dramskog stvaralaštva.

            U kategoriji novinarskog stvaralaštva osnovaca najboljim radijskim emisijama proglašene su emisije OŠ Dr. Andrije Mohorovičića, OŠ Hreljin te naša tematska emisija Život sa životinjama.

            Emisiju ste u cijelosti imali prilike poslušati u petak, 17. siječnja. Nadamo se da se i vama, kao i povjerenstvu Lidrana, emisija svidjela. Držite nam palčeve jer slijedi Županijska razina natjecanja!

Maja Marušić, 5. a


TERENSKA NASTAVA UČENIKA – POLAZNIKA IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI 4., 5. I 6. RAZREDA

Sve što trebaš za bolju budućnost i uspjeh već je negdje napisano.

I što onda? Sve što trebaš učiniti je otići u knjižnicu.

Jim Rohn, američki filozof

U ponedjeljak, 27. listopada, kada su se kazaljke zaustavile na brojci 11,  ispratila nas je fijučući bura na autobus kojem je cilj bio stići u Rijeku gdje ćemo obići nekoliko odjela Gradske knjižnice Rijeka, izložbu Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici te Kanal Ri.

Prvo nam je odredište bio Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka gdje smo vrlo uspješno riješili „nastavne listiće“ za provjeru znanja o knjižnici.

Potom smo, uz pomoć bure što nas je svom silinom gurala u leđa, hitro stigli do tihe Narodne čitaonice. Kad kažemo tihe, mislimo na veličanstvenu tišinu koja nas je dočekala i u kojoj žele uživati njeni posjetitelji svim svojim bićem posvećeni čitanju. Među ostalim saznali smo da se Čitaonica u ovu zgradu doselila 1890. te da je 1905., pod vodstvom Ante Trumbića i Frana Supila, upravo u tom prostoru izglasana je i donesena Riječka rezolucija, značajna za politički život ondašnje Hrvatske.

Iza ugla čekao nas je Dječji odjel Stribor. Tamo smo, nakon upoznavanja s načinom rada odjela, navalili na knjige kao na najslađe poslastice, a najviše na privlačne slikovnice - i time dokazali da se u svakome od nas krije veselo i znatiželjno dijete (čak i u učiteljicama)!

Uslijedio je posjet izložbi Glagoljice u prostoru Sveučilišne knjižnice Rijeka. Saznali smo da je otvorena davne 1968. godine u čast obilježavanja 25. godišnjice odluke o pripojenju Istre i Rijeke matici Hrvatskoj. Podsjetili smo se da je glagoljica je izvorno slavensko pismo koje je upravo na našem, istarsko-kvarnerskom području, doživjelo svoj najburniji i najtrajniji procvat.

S ponosom smo slušali kako je glagoljica je u nas prožimala život liturgije, prava, društvenih ustanova, lijepe književnosti, znanosti i život svagdašnji. Omogućila je kulturu našeg čakavskog književnog jezika, izraz naših kulturnih sadržaja. Nakon pomnog razgledavanja izložaka pogledali smo film o dragom kamenu Hrvata, Bašćanskoj ploči.

Došli smo i do zadnje postaje, Kanala Ri, komercijalne televizijske kuće s područja grada Rijeke i njegove šire okolice. Tamo nas je, razumije se, najviše razveselio razgled studija u kojem se snimaju informativne, sportske, kulturne i zabavne emisije koje poznajemo s malih ekrana.

Kraj ovog zabavnog i edukativnog putovanja začinili smo pokojim zalogajčićem i gutljajčićem u nezaobilaznom Mc Donald'su.

Katarina Badurina Miculinić


Školska radijska grupa 3+mi ovih dana ima pune ruke posla. Pripremajući specijalnu emisiju povodom 50. obljetnice škole, naše novinarke uživaju u razgovorima sa zanimljivim sugovornicima.

Tako nas je u petak, 27. veljače, u župnoj kući u Cerniku ugostio velečasni Pero Zeba. Opisao nam je početke uvođenja Vjeronauka u školski sustav i podijelio s nama sjećanja na te početničke godine, ali nas je počastio i anegdotama iz svoga života te obogatio mudrim mislima.

2. ožujka nam je u goste došla bivša učenica Roma Đurić. Ona je iznimna djevojka koja je javnosti postala poznata kada je lani u veljači po uzoru na stranicu Humans of New York  počela na Facebooku objavljivati portrete stanovnika grada na Rječini s idejom da Riječani bolje upoznaju jedni druge.

Detalje ovih razgovora nećemo vam otkriti, u njima ćete moći uživati slušajući naše radijske emisije te ih čitajući u školskome listu Malinu.

Planiramo još mnogo ovakvih inspirativnih i ugodnih razgovora.

Učiteljica Katarina Badurina Miculinić

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 222674
Ovaj mjesec: 3372
Ovaj tjedan: 528
Danas: 62

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju