preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

 

PIRAMIDA ZDRAVE PREHRANE

Prehrana ima ključnu ulogu i utjecaj na zdravlje tijekom cijelog života svakog pojedinca. Hrana koju jedemo mora biti u ravnoteži s tjelesnim potrebama za različitim hranjivim tvarima, odnosno naša prehrana mora sadržavati dovoljnu količinu kalorija, bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Prije dva desetljeća američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je jedan od najsnažnijih nutricionističkih prikaza: piramidu pravilne prehrane. Svrha je piramide pomoći širokoj populaciji pri svakodnevnom odabiru namirnica koje promiču zdravlje.

Piramida zastupa tri osnovna načela prehrane: raznolikost, umjerenost i proporcionalnost. Namirnice su  podijeljene u pet skupina. Za svaku su skupinu namirnica izražene preporuke o dnevno preporučenoj masi. Namirnice iz temeljnih pet skupina trebale bi biti zastupljene u prehrani tijekom svakog dana jer su nositelji različitih hranjivih tvari neophodnih organizmu: skupina na samom dnu piramide u kojoj se nalaze kruh, žitarice, riža i tjestenina značajan je izvor složenih ugljikohidrata, vitamina, mineralnih tvari i vlakana; skupina voća i povrća također značajno pridonosi dnevnom unosu vitamina, mineralnih tvari i vlakana; skupina mesa, piletine, ribe, suhih mahunarki, jaja i orašastih plodova značajan je izvor proteina, vitamina B-skupine, cinka i željeza; skupina kojoj pripadaju mlijeko, jogurt i sir značajan je izvor proteina, ali i vitamina i mineralnih tvari, posebice kalcija.

Temelj svakodnevne prehrane (baza piramide) čine proizvodi od žitarica, uključujući rižu (smeđu i bijelu), zob (zobene pahuljice), tjesteninu i kruh koji su izvrstan izvor vlakana i B-vitamina. Najbolje je jesti crni ili integralni kruh jer je on najbogatiji vlaknima. Vrlo kvalitetne i dragocjene namirnice su mahunarke poput leće, graha, boba i graška.

Svakodnevno treba jesti puno povrća, osobito zelenog lisnatog - špinat, blitva; te svježeg voća. Te su namirnice bogat izvor vitamina i minerala te biljnih vlakana, a osim toga sadrže niske količine masti.

Treću stepenicu piramide zdrave prehrane čine mliječni proizvodi, krto meso, perad, riba i jaja. Sve su te namirnice bogate bjelančevinama koje su osnovna prehrambena tvar za izgradnju stanica, proizvodnju hormona i enzima. Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija, koji ne samo da utječe na rast i razvoj, nego djeluje na čvrstoću kosti i štiti od osteoporoze u zrelijoj dobi. Na samom vrhu piramide su masti, ulja i slatkiši koje treba konzumirati u najmanjoj količini jer sadrže visok postotak masti, šećera i soli.

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 386939
Ovaj mjesec: 4019
Ovaj tjedan: 564
Danas: 24

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju