preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

O školi

Osnovna škola Čavle nalazi se na području Općine Čavle koja predstavlja središte živopisnog grobničkog kraja bogate kulturno – povijesne baštine. U sastavu Općine Čavle su naselja Buzdohanj, Cernik, Čavle, Grobnik, Mavrinci, Podčudnić, Podrvanj, Soboli, Zastenice...

Općina Čavle ima oko 7 200 stanovnika. 

Centar Općine Čavle je mjesto Čavle gdje je locirana i matična školska zgrada. U sastavu Osnovne škole Čavle je i Područna škola Grobnik, na adresi Grobnik 1.

 

 

 

Matična škola

Zgrada Matične škole sagrađena je 1965. i dograđena 1984. godine.

Obuhvaćala je 3147 m2 unutarnjeg prostora i 2310 m2 uređenog dvorišta, odnosno sportskog igrališta. Za 12 razrednih odjela 1. - 4. razreda i 12 razrednih odjela 5. – 8. razreda na raspolaganju je bilo 12 klasičnih učionica, 3 specijalizirane učionice (kemija/fizika; informatika/tehnička kultura; informatika), dvorana za tjelesno - zdravstvenu kulturu i knjižnica. Rad je organiziran kao dvosmjenski. Jutarnja smjena započinjala je s radom u 8.00 sati i završavala u 13.10, a poslijepodnevna smjena započinjala je s radom u 13.25 i završavala u 18.35.

Nedostatak prostora za odvijanje odgojno – obrazovnog rada s učenicima i rad u dvije smjene, razlozi su nove dogradnje škole.

Polaganjem temeljnog kamena, u ponedjeljak, 3. srpnja 2017. godine, započela je realizacija dogradnje novog krila Matične zgrade Osnovne škole Čavle čime je škola dobila osam novih učionica, pripadajuće sanitarne čvorove i kabinete za učitelje te sigurnosno stubište i dizalo za osobe smanjene pokretljivosti. Uređen je i okoliš škole te kolno - pješačke i hortikulturalne površina. Ovaj projekt, vrijedan više od 15 milijuna kuna, ravnopravno su financirali Osnivač Škole, Primorsko - goranska županija i Općina Čavle.

Naša će utvrda igre, prijateljstva i znanja biti još veća i ljepša, primjerenija potrebama i željama učenika. Povećanje prostornih kapaciteta škole riješit će problematiku nedostatka prostora za izvođenje raznih aktivnosti i dodatnih oblika odgojno -obrazovnog rada s učenicima  te će omogućiti većini razrednih odjela Matične škole jednosmjenski rad što će biti dodatna motivacija za učenje i rad, ali i značajan doprinos kvalitetnijoj organizaciji slobodnog vremena učenika i vremena koje provode sa svojim obiteljima…

/ Ravnateljica Tanja Stanković povodom svečanog polaganja temeljnog kamena    za dogradnju novog krila škole, 3. srpnja 2017./

 

Svečanom polaganju kamena temeljca nazočili su zamjenica župana Marina Medarić, načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Pavo Šašlina,  pročelnik Ureda županije Goran Petrc, pročelnica županijskog upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, predstavnici tvrtki izvođača radova, projektanata i nadzora, predstavnici medija, učenici, djelatnici, roditelji…

 

            Antonela Doko                 nastup Tonke Marušić                       Ivan i Leonarda

 

Vremensku kapsulu s porukama i radovima svih razrednih odjela položili su učenici 4.a razreda, Nina Tus i Valerio Burić, a prve lopate betona za temelje novog krila škole bacile su zamjenica župana Marina Medarić i načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić.

 

   

Polaganje temeljnog kamena za izgradnju novog krila škole    

 

       

načelnica Ivana Cvitan Polić                   zamjenica Župana Marina Medarić

 

 

Radovi na dogradnji škole

 

28. rujan 2018.

SVEČANO OTVORENJE NOVOG KRILA OŠ ČAVLE

Naša utvrda igre, prijateljstva i znanja zasjala je u punom sjaju...

 

 

… Školu sam pohađala s užitkom i radošću. Završavam ovo pismo s nadom da će moji sinovi i svi ostali učenici, biti jednako sretni u njoj kao što sam bila ja, da će uspjeti utažiti svoju znatiželju, otkriti nepoznate svjetove  i postati boljim ljudskim bićem što je u konačnici i jedino važno. Naposljetku, svi smo samo dio velikog  kruga života koji iz generacije u generaciju biva sve potpunijim.

/ Iz pisma koje je učiteljica Romina uputila svojoj školi povodom 50. rođendana 2015. godine /

 

Svečanom otvorenju novoizgrađenog krila škole 28. rujna 2018. godine, nazočili su predstavnici Osnivača, Primorsko – goranske županije, župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Neven Stjepović, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić sa suradnicima, gradonačelnici i načelnici te njihovi zamjenici, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stilin, predstavnici projektantske kuće ZDL arhitekti d.o.o. iz Rijeke, izvođača radova Makro 5 inženjering d.o.o. Zagreb i Makro 5 gradnje d.o.o. Kopar te nadzora, tvrtke Centurio d.o.o. iz Rijeke, predstavnici župe, ravnatelji susjednih škola, vanjski suradnici, roditelji, učenici i djelatnici škole te ostali mnogobrojni uzvanici.

Dobrodošlica gostima

 

Nakon nastupa Andrine Frlete koja je izvela državnu himnu i županijsku pjesmu, nazočnima se  obratila i zaželjela dobrodošlicu ravnateljica škole Tanja Stanković te istakla:

Prije nešto više od godinu dana, točnije 3. srpnja 2017. godine, na ovom istom mjestu polagali smo temeljni kamen za dogradnju novog krila škole u kojem se sada nalazimo i koji obuhvaća prostor veličine 1670 m2 sa osam suvremeno opremljenih učionica, pripadajućim kabinetima i sanitarnim čvorovima te dizalom za osobe smanjene pokretljivosti. Uređen je i okoliš škole, hortikulturalne i  kolno – pješačke površine.

Ovaj projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna, ravnopravno su financirali naš Osnivač, Županija primorsko-goranska i Općina Čavle te još jednom, nakon izgradnje dječjeg vrtića u neposrednoj blizini škole i rekonstrukcije zgrade PŠ Grobnik,  dokazali da imaju jasnu viziju jer je ulaganje u najmlađe, u obrazovanje i znanje temelj sigurne budućnosti.

Uvjerena sam da će svojim radom i uspjesima učenici opravdati sve što naša Županija i općina Čavle ulaže u njih i na tome im jedno veliko i od srca HVALA.

Načelnica Općine Čavle zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, a župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo realiziranim projektom i zaželio malim Grobničanima ugodan boravak u novim prostorima te da budu uspješni, vrijedni i uporni.

 

Voditelji Anja Juretić i Bruno Baćac                          Školski zbor

 

        

Ana Miculinić                               Roman i Leon Šubat

 

Nakon blagoslova novih prostora škole i prigodnih riječi dekana Bakarskog dekanata Ivana Friščića, uslijedio je najsvečaniji dio, rezanje vrpce. Čast rezanja vrpce i otvaranja novih prostora škole pripala je najzaslužnijima, županu Zlatku Komadini i načelnici Ivani Cvitan Polić.

 

U znak zahvale i na uspomenu na današnji dan

Svečano rezanje vrpce

Obilazak novih prostora škole

 

Realizacijom ovog projekta, od 1. listopada 2018., učenici 3. - 8. razreda započeli su s pohađanjem nastave samo u jutarnjoj smjeni, a učenici 1. i 2. razreda u jutarnjoj, odnosno međusmjeni.

 

 

 

Područna škola Grobnik

Školska zgrada u Gradu Grobniku izgrađena je 1847. godine, djelomično renovirana 1990., a u potpunosti adaptirana 2013. godine. U prizemlju zgrade nalazi se Područna jedinica DV Čavlić, a na katu PŠ Grobnik. Za dva kombinirana razredna odjela koriste se dvije klasične učionice, sanitarni čvor i mala zbornica, ukupne korisne površine od 320 m2unutarnjeg prostora  i oko 1000 m2 školskog dvorišta. 

U rujnu 2012. godine započela je adaptacija zgrade PŠ Grobnik sredstvima osiguranim od strane osnivača, Primorsko-goranske županije, i JLS, Općine Čavle. U vrijeme trajanja radova, za učenike PŠ Grobnik, nastava  se je odvijala u obnovljenoj zgradi Čitaonice u Gradu Grobniku u neposrednoj blizini škole.

 

U petak, 10. svibnja 2013., s početkom u 19,00 sati, svečano je otvorena obnovljena zgrada PŠ Grobnik i podružnice dječjeg vrtića „Čavlić“.

 

 

Presijecanjem vrpce od strane učenika PŠ Grobnik i polaznika DV „Čavlić“, a u nazočnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića i ministra finacija, Slavka Linića te obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Jasne Blažević i načelnika Općine Čavle, Željka Lambaše, ravnateljica, djelatnika i roditelja OŠ Čavle i DV „Čavlić“ te brojnih gostiju i mještana, a ponajprije učenika OŠ Čavle i polaznika DV „Čavlić“, svečano je otvorena obnovljena zgrada PŠ Grobnik i podružnica DV „Čavlić“.

Izuzetno smo ponosni i zadovoljni izgledom naše novoobnovljene zgrade PŠ Grobnik, jer kako je rekla ravnateljica OŠ Čavle, Tanja Stanković:

Vizija naše škole je biti ustanova prepoznatljiva po predanosti, ugodnom i poticajnom radnom ozračju…Danas i ovdje, ta je vizija ostvarena te u ime učenika, roditelja, suradnika i u svoje osobno ime zahvaljujem svima koji su doprinijeli ostvarenju naše vizije i svojim dolaskom uveličali današnju svečanost….

Dio iz programa OŠ Čavle:

„…Da j` naša školica na vrhu brda fanj stara, veli nan i leto prvega opiranja,  1851. Fanj je let pasalo, prominilo se j` fanj gneracij đakih kih je on put bilo više leh danas.  Minjala  su se dica, učiteji i učitejice. Majke i nonići čekali su svoji vnuki, smelo se j`  i plakalo, igralo se j` i veselilo pred vratih škole, prohajala  su proleća, leta, jeseni i zime. Zmjenjivale su se generacije mještanih ovega slikovitog dela Grobnišćine. Bila j`  to škola …moje none, moje matere, mojga oca, mojga brata… Si su šli va tu školu. Simi j` ta škola bila draga. I vavik su se z istun tugun napuštale drage učionice, prve učitejice, on najlipji miris ditinjstva, zvon crikve, hlad starega kostanja…“

 

 
Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 222674
Ovaj mjesec: 3372
Ovaj tjedan: 528
Danas: 62

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju