Školska kuhinja
Svakog dana vrijedne ruke naših kuhara pripremaju nam ukusne obroke ...
Školski kuhar i kuharice: Stipe Štavlić, Božana Radeljak, Hanka Smajlović i Jelena Mrkonjić
Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 29. prosinca 2022., od 9. siječnja 2023. započinje Program besplatnih obroka u školi namijenjen svim učenicima.
Prijedlozi HZJZ vezano uz prehranu učenika
Deset đačkih sendviča (objavljeno 10. rujna 2020. godine), dostupno na poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/10-pravila-za-pravilnu-prehranu-skolaraca/
Pripremi, spremi i u školu obrok ponesi! (objavljeno 11. rujna 2020. godine), dostupno na poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/pripremi-spremi-i-u-skolu-obrok-ponesi/
Školska marenda
školska godina 2024./2025.
Piramida zdrave prehrane
Prehrana ima ključnu ulogu i utjecaj na zdravlje tijekom cijelog života svakog pojedinca. Hrana koju jedemo mora biti u ravnoteži s tjelesnim potrebama za različitim hranjivim tvarima, odnosno naša prehrana mora sadržavati dovoljnu količinu kalorija, bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Prije dva desetljeća američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je jedan od najsnažnijih nutricionističkih prikaza: piramidu pravilne prehrane. Svrha je piramide pomoći širokoj populaciji pri svakodnevnom odabiru namirnica koje promiču zdravlje.
Piramida zastupa tri osnovna načela prehrane: raznolikost, umjerenost i proporcionalnost. Namirnice su podijeljene u pet skupina. Za svaku su skupinu namirnica izražene preporuke o dnevno preporučenoj masi. Namirnice iz temeljnih pet skupina trebale bi biti zastupljene u prehrani tijekom svakog dana jer su nositelji različitih hranjivih tvari neophodnih organizmu: skupina na samom dnu piramide u kojoj se nalaze kruh, žitarice, riža i tjestenina značajan je izvor složenih ugljikohidrata, vitamina, mineralnih tvari i vlakana; skupina voća i povrća također značajno pridonosi dnevnom unosu vitamina, mineralnih tvari i vlakana; skupina mesa, piletine, ribe, suhih mahunarki, jaja i orašastih plodova značajan je izvor proteina, vitamina B-skupine, cinka i željeza; skupina kojoj pripadaju mlijeko, jogurt i sir značajan je izvor proteina, ali i vitamina i mineralnih tvari, posebice kalcija.
Temelj svakodnevne prehrane (baza piramide) čine proizvodi od žitarica, uključujući rižu (smeđu i bijelu), zob (zobene pahuljice), tjesteninu i kruh koji su izvrstan izvor vlakana i B-vitamina. Najbolje je jesti crni ili integralni kruh jer je on najbogatiji vlaknima. Vrlo kvalitetne i dragocjene namirnice su mahunarke poput leće, graha, boba i graška.
Svakodnevno treba jesti puno povrća, osobito zelenog lisnatog – špinat, blitva; te svježeg voća. Te su namirnice bogat izvor vitamina i minerala te biljnih vlakana, a osim toga sadrže niske količine masti.
Treću stepenicu piramide zdrave prehrane čine mliječni proizvodi, krto meso, perad, riba i jaja. Sve su te namirnice bogate bjelančevinama koje su osnovna prehrambena tvar za izgradnju stanica, proizvodnju hormona i enzima. Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija, koji ne samo da utječe na rast i razvoj, nego djeluje na čvrstoću kosti i štiti od osteoporoze u zrelijoj dobi. Na samom vrhu piramide su masti, ulja i slatkiši koje treba konzumirati u najmanjoj količini jer sadrže visok postotak masti, šećera i soli.
Školska shema
Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, Republika Hrvatska provodi školsku shemu odnosno dodjelu besplatnih obroka voća i povrća za učenike 1. – 8. razreda te mlijeka za učenike 1. – 4. razreda. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.
Pravilnik o školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (NN 98/2019, NN 99/2020, NN 130/2020) dostupan je stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Projekt shema školskog voća
NACIONALNI PROGRAM ZA PROVEDBU SHEME ŠKOLSKOG VOĆA
Republika Hrvatska odlučila je po principima Europske unije od 2013. godine provoditi Shemu školskog voća kao mjeru koja bi trebala pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovne škole i kroz to:
- promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi,
- oblikovati prehrambene navike djece i ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli,
- omogućiti školskoj djeci dodatni obrok svježeg voća ili povrća.
Nacionalni program za provedbu Sheme školskog voća provodit će se jednako na čitavom teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 1. kolovoza 2013. do 31. srpnja 2014. godine. Tekst Nacionalnog programa za provedbu Sheme školskog voća nalazi se na stranici www.mps.hr
Pri izradi Nacionalnog programa za provedbu Sheme školskog voća, vodilo se je činjenicom da prehrana utječe na rast i razvoj djece, njihovu tjelesnu i mentalnu sposobnost te otpornost na bolesti.
Praćenje stanja uhranjenosti djece u dobi od 7 do 14 godina u razdoblju od 2005. do 2009. godine pokazalo je da je 26,4 % školske djece imalo prekomjernu tjelesnu masu, od čega je:
- 15,2 % djece imalo povećanu tjelesnu masu, a
- 11,2 % djece bilo je debelo.
Uzroci ove nepovoljne slike stanja uhranjenosti djece osnovnoškolskog uzrasta u Republici Hrvatskoj nalaze se u kombinaciji loših prehrambenih navika i nedovoljne i neredovite tjelesne aktivnosti što pogoduje nastanku debljine i razvoju nekih kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, hipertenzije, hiperlipidemije i debljine u odrasloj dobi.
Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Osiguravanjem uvjeta za odgovarajući psihofizički rast i razvoj, zdrave prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu i na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi.
U većini osnovnih škola u Republici Hrvatskoj postoji dobro organiziran sustav školske prehrane u koju su uključeni i obroci koji sadrže voće i povrće.
Međutim, voće i povrće premalo je zastupljeno u svakodnevnoj prehrani djece te nam je cilj kroz Shemu školskog voća podići razinu svijesti o važnosti voća i povrća u pravilnoj prehrani.
Novosti iz školske kuhinje
Tjedan školskog doručka u produženom boravku
Učenici produženog boravka sa svojim su učiteljicama obilježili "Tjedan školskog doručka" u sklopu nacionalnog projekta "Živjeti zdravo" u razdoblju od 14. do 18. listopada. Nacionalni Tjedan školskog doručka obilježava se petu godinu, a osim slavljeničke...
Tjedan zdravog doručka u OŠ Čavle
U razdoblju od 16.10. do 20.10. učenici produženog boravka obilježili su "Tjedan zdravog doručka" u sklopu projekta "Živjeti zdravo". Učenici su se sa svojim učiteljicama veoma zabavili i puno toga novog naučili. Osim toga napravili su zdravi doručak za sve učenike i...