2020-10-30 14:25:52

20. LISTOPAD – SVJETSKI DAN JABUKA

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabukA koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

 

/ preuzeto sa Portala za škole /

 

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, nismo održali tradicionalnu akciju prikupljanja jabuka za Pučku kuhinju u gradu Rijeci, ali smo bili veoma maštoviti u izradi edukativnih plakata na temu JABUKA – KRALJICA VOĆA.

Četiri rada izdvojili smo kao najkreativnija, a to su radovi 1.a, 2.b, 3.a i 4.a razreda.

Zahvaljujemo svima na učešću!

Ravnateljica

Plakate pogledajte klokom na "opširnije".


Osnovna škola "Čavle"