preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

OŠ ČAVLE: ZAJEDNO PROTIV NASILJA

24.2.2016. - DAN RUŽIČASTIH MAJICA

            Na današnji dan, 24. veljače 2016. godine, naša je škola postala ružičasti svijet u kojem se nasilje ne tolerira. Po drugi put se u Hrvatskoj obilježava Dan ružičastih majica, a cilj je programa spriječiti vršnjačko nasilje. Djeca su najvitalniji dio našeg društva i potrebno je podizati svijest o problemima koji se nerijetko razviju među vršnjacima, a jedan od njih je zlostavljanje koje se može očitovati na razne načine. Bilo koji oblik verbalnog (ruganje, ponižavanje, zlobno komentiranje ili naređivanje) ili neverbalnog (čupanje, udaranje ili naguravanje) zlostavljanja  među vršnjacima smatra se nasiljem i nije prihvatljivo ponašanje.

            Kao što je navedeno, ovogodišnji se Dan ružičastih majica obilježava po drugi put u Hrvatskoj, a svake se godine obilježava posljednje srijede u veljači. Program je osnovao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) nakon što se ideja razvila u drugim zemljama. Naime, potreba za ovim programom je nastala zbog učestalog nasilja u školama diljem svijeta, a prvi koji su krenuli stati tome na kraj su učenici jedne škole u Kanadi. Prvi dan školske godine 2007./2008. u školu je došao učenik koji je taj dan odlučio odjenuti  ružičastu majicu. Drugi su ga učenici vrijeđali samo iz toga razloga što im se nije svidjelo da on ima majicu koja je ružičaste boje. Ostatak učenika koji nije stao na stranu zlostavljača, u znak potpore su idući dan odjenuli ružičaste majice. Upravo je ta skupina učenika svojim činom motivirala druge učenike i djelatnike škola diljem svijeta da se uključe u program čiji je zadatak spriječiti razvoj bilo kakvog oblika nasilja među učenicima.

           Naši su učenici svoju kreativnost pokazali tako što je svaki razred sam odabrao na koji će način obilježiti današnji dan. Učenici 5. – 8. razreda pripremili su za učenike 1. – 4. razreda poruke o nenasilju, toleranciji i vrijednosti prijateljstva, a učenici 7.b razreda su napravili slagalicu koja je skrivala rješenje Stop nasilju nad djecom. I učenici 1. - 4. razreda bili su vrlo kreativni u izradi plakata i pisanju poruka  koje su podsjetnik kako bismo se trebali ponašati. Izdvojili smo nekoliko poruka učenika 2.a, b i c razreda:

Nema ničega velikoga u tome što činiš druge malima.

Prijateljstvo je krhko poput latica ruže, za oslonac u životu prijatelji služe.

Ružne riječi jako bole. Poštujmo jedni druge!

Želim da svijet bude pun ljubavi, bez nasilja.

Nasilje je grubo i nikad nije rješenje.

          Dan ružičastih majica ujedinio je našu školu jer smo se jednoglasno složili da u školi nećemo tolerirati niti jedan oblik nasilja, a fotografije su dokaz kako ružičaste majice stoje svima i da smo u ovoj borbi svi jednako odlučni!

Ravnateljica

Natpis na ulazu u školu

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 206953
Ovaj mjesec: 4565
Ovaj tjedan: 1668
Danas: 111

Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju