preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Vijesti

ŠKOLA U KINU – ART-KINO RIJEKA

Sat medijske kulture u kinu

Bogat filmski program u Art-kinu Rijeka privukao je brojne osnovnoškolce i njihove učitelje da u sklopu Medijske kulture pogledaju igrane filmove Operacija Arktik i Nevidljivi dječak.

 

Prema Godišnjem planu i programu planiran je posjet Art-kinu Rijeka koje posebnu pažnju pridaje promicanju filmske kulture. Cilj programa je upoznati učenike i učenice s elementima filmske, odnosno medijske kulture kako bi se razvijao interes prema filmu i omogućilo bolje razumijevanje filmske kulture.

OŠ Čavle u Art-kinu Rijeka

Učenici petih razreda pogledali su igrani film OPERACIJA ARKTIK (Operasjon Arktis, Norveška, 2014.) u kojem njihovi vršnjaci u okrutnim vremenskim uvjetima južne Norveške preživljavaju i bore se s opasnostima prirode. Kadrovi u filmu snimljeni su na otoku u neposrednoj blizini Sjevernoga pola. Upravo je preživljavanje u društvu polarnih mećava i gladnih polarnih medvjeda filmsku priču učinilo posebnom i zanimljivom. Uz zanimljivu filmsku priču, film donosi i niz pouka, između ostalog, da brzoplete odluke mogu dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Osim toga, učenici su, gledajući film, mogli uočiti obilježja igranoga filma, ideju i odnose među likovima. Na satu medijske kulture iznijeli su svoje dojmove, opisivali su likove i na temelju njihovih postupaka zaključili što je bilo presudno za preživljavanje u nesvakidašnjim uvjetima.

Sedmaši su imali priliku pogledati film o vršnjaku koji nije omiljen u sredini u kojoj živi, ali zahvaljujući tome što posjeduje moć da bude nevidljiv, njegov se život  mijenja i postaje prava pustolovina. Iako se film može usporediti s brojnim filmovima u kojima su glavni likovi superjunaci, u navedenom filmu u prvi plan izbija priča o odrastanju i sazrijevanju. Kao i petaši, učenici su nakon projekcije razgovarali o filmu, temi i likovima, pisali su o tome što ih je rastužilo, razveselilo i iznenadilo. Osim sadržajne analize, posebnu pažnju posvetili su filmskim izražajnim sredstvima, naročito filmskom planu.

Odlazak u Art-kino zasigurno je dobar i kvalitetan potez jer se nastava medijske kulture podiže na višu razinu čime se učenici osposobljavaju za kvalitetniju komunikaciju s medijima, pripremaju se za bolju recepciju filma i vrednovanje filmskih ostvarenja.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Anita Štimac   datum: 17. 12. 2017.

Tražilica

e-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 206961
Ovaj mjesec: 4573
Ovaj tjedan: 1676
Danas: 119

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju