preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Vijesti

TRADICIJSKE MASKE EUROPE

Dom kulture Čavle, 3. - 12.11.2017.

 

     Posjetili smo izuzetno bogatu,  hvale vrijednu i stručno prezentiranu izložbu maski iz različitih zemalja Europe čiji su autori Nikola Vrančić, dugogodišnji  član grobničkih Dondolaša  te njegova supruga. Nikola Vrančić nam je vrlo detaljno pričao o svakoj maski te o kulturi i tradiciji zemlje iz koje maska potiče, a posebno nam je s ljubavlju pričao o našim Dondolašima. 

     Koreografija  grobničkih Dondolaša je puna simbolike. O njoj nam govori  Nikola Vrančić:

„U svom mimohodu Dondolaši idu u paru, jer i u životu moraš imati prijatelja na kojeg se možeš osloniti. U povorci slijede zastavu koju u pravilu nosi jedan od najstarijih članova udruge. Na red i formaciju pazi Meštar, a po potrebi može imati jednog ili više pomoćnika. Dondolaši u povorci ih bezpogovorno slušaju i izvršavaju njihove zapovjedi.

Prilikom svakog zaustavljanja Dondolaši formiraju krug, krećući se u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, simbolizirajući povratak u neka davna vremena, povratak svojim korijenima. Krug ili kolo koje formiraju prirodna je obrambena formacija na otvorenom prostoru. U sredini kola vijori se barjak ili zastava koja simbolizira izvorne vrijednosti hrvatskog naroda, obitelj, dom i domovinu. Ujednačenim dondolanjem ( zvonjenjem ) u kolu, iskazuju težnju ka skladnom i sigurnom životu, a podignutim rukama pokazuju odlučnost da brane povjerene im vrijednosti.

Nakon kulminacije u formi kola, ono se otvara, skidaju se maske da bi se vidjela ozarena lica Dondolaša i da bi se nesmetano okrijepili i nazdravili svojim domaćinima.

Nakon toga Dondolaši zauzimaju početnu formaciju i nastavljaju svoj put ka sledećoj postaji.“

     Mnogi  naši učenici, mali dondolaši, na početku svake nove godine obuku uniforme, stave svoje dondolaško  zvono i zvone, a od starijih članova udruge uče o kulturi i tradiciji našeg grobničkog kraja.  

Alenka Žagar Pančić, učiteljica RN-eIZLOŽBA U DOMU KULTURE ČAVLE

Zvončari i tradicijske maske Europe

Učenici nižih razreda imali su iznimnu priliku posjetiti izložbu jedinstvene kolekcije rukom izrađenih unikatnih figura koje predstavljaju zvončare i kultne maske europskih zemalja.

Lutke predstavljaju četrdesetak grupa iz : Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Švicarske.

Autori i kreatori izložbe su Nikola Kolja i Marina Vrančić i kako to uvijek biva kod entuzijasta i zaljubljenika u tradiciju i običaje svoga kraja i ova lijepa priča krenula je od prvog malog dondolaša koji je osvojio brojna srca i poslije naravno izbora  više nije bilo.

Autor je učenike strpljivo i nadahnuto vodio kroz običaje i maske europskih zemalja, a učenici su pokazali izniman interes za učenje o svojoj, ali i o drugim kulturama, jer kako Mahatma Gandhi kaže: „Kultura jedne nacije leži u srcima i dušama njenih ljudi.“

 Đeni Kunsek, učiteljica RN-e
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Anita Štimac   datum: 19. 11. 2017.

Tražilica

e-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 211856
Ovaj mjesec: 2557
Ovaj tjedan: 703
Danas: 51

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju