preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Vijesti

POSJET OSMAŠA VUKOVARU

Vukovarska priča sa sretnim završetkom

Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom dvodnevnog posjeta Vukovaru učenici uče o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu.

http://www.mcdrvu.hr/skolski-program/posjet-osmih-razreda-vukovaru/

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru

 Sat povijesti ili bolje reći dva dana povijesti u Vukovaru zasigurno će ostati u sjećanju naših učenika koji su posjetili Memorijalni centar  Domovinskoga rata 30.5.- 1.6.2017. godine. Zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja, troškovi prijevoza, prehrane, smještaja i ulaznica bili su u potpunosti pokriveni. Učiti iz udžbenika i povijesnih knjiga ili gledati svake godine sredinom studenoga emisije o Vukovaru i strahotama koje su razorile dotad miran i ljupki grad  u hrvatskom dijelu Srijema, ne može se mjeriti s onim što je viđeno, doživljeno i proživljeno tijekom boravka u obnovljenom gradu. Biti u Vukovaru, razgovarati s ljudima kojima je rat otrgnuo dio života, slušati o tragedijama koje su zauvijek promijenile život svima onima koji su živjeli u Vukovaru, koji su se borili i ginuli za grad, značilo je suočiti se sa stvarnošću i ljudskim tragedijama i sve shvatiti kao svojevrsnu opomenu da se takvo što ne smije ponoviti.

 Od Grobnika do Vukovara naše je osmaše pratilo sunce, dobro raspoloženje i znatiželja. Bili su dobro pripremljeni. Znali su da će dva dana slušati predavanja i posjetiti memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara poznata po krvavoj ratnoj 1991. godini te da će im biti predstavljena kulturna baština Vukovara.

Razglednica iz slobodnog grada

Hostel Dubrovnik je smješten u krugu nekadašnje vojarne 204. brigade Hrvatske vojske Vukovar, a namijenjen je učenicima koji dolaze u Vukovar.  Novouređeni hostel idealan je prostor za boravak i stjecanje novih prijateljstava s učenicima koje su u tom periodu također  boravili u hostelu. Bilo je tu učenika iz OŠ Jelenje-Dražice, OŠ Hreljin, OŠ Brešca te učenici iz krčkih osnovnih škola.

Upoznavanje Vukovara započelo je sljedećeg jutra. Dvorac Eltz  je jedno od najljepših građevina barokne arhitekture u  tom dijelu Hrvatske, a zanimljiv je po tome što se unutar dvorca nalazi Gradski muzej Vukovar Hrvatske. Bila je to prva građevina koja je bombardirana iz zraka, u potpunosti srušena, ali i obnovljena do 2011. godine.

 

Obnovljen Dvorac Eltz

Muzej vučedolske kulture osnovan je 2013. godine kao nacionalni muzej čiji su eksponati izloženi u 19 povezanih prostorija. Učenici su imali priliku čuti predavanja o načinu života u okviru vučedolske kulture koji je uključivao zemljoradnju i stočarstvo, lov i ribolov, gradnju kuća, šivanje odjeće i obuće. Uslijedilo je predavanje o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar,  a slobodno vrijeme iskorišteno je za posjet središtu grada. Šetnja novosagrađenim vukovarskim ulicama i šetnicama, susret s Vukovarcima, upotpunilo je našu lijepu priču o Vukovaru i njegovim stanovnicima, izrazito ljubaznim i dragim ljudima. Posebno ćemo pamtiti proslavu rođendana naše učiteljice koju su organizirali njeni učenici i vrijedna ekipa iz kuhinje restorana Istra na čelu s gospođom Dubravkom Banožić.

Proslava rođendana u restoranu Istra

Uslijedila je večernja zabava, sređivanje dojmova i prikupljanje snage za treći dan koji je bio ispunjen obilaskom memorijalnih lokaliteta. Vodič Oliver Mudri u potpunosti je zaokupio pažnju učenika zanimljivim pričama primjerene njihovom uzrastu. Nizale su se priče o njihovim neznanim vršnjacima, o sudbinama ljudi koji su htjeli pod svaku cijenu sačuvati svoj grad. Učenici su posjetili: Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen-dom na Ovčari i grobnicu, Kukuruzni put – „Put spasa“, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ’91, MCDR Vukovar – bivša vojarna 204. VU brigade, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.  

       

    U Muzeju vučedolske kulture         Vodotoranj - simbol grada Vukovara

I na kraju uslijedio je posjet Školi mira, a odabrani učenici sudjelovali su u kvizu znanja. Kako su David Letica, 8.b, i Kristian Perković, 8.c, pažljivo slušali predavanja i pamtili činjenice vezane uz Domovinski rat, svojim su znanjem osvojili 1. mjesto. Viđeno, pogledano te priče vodiča vješto su uspjele predočiti sliku ratnoga Vukovara i osvijestiti naše učenike da je povijest, kako kaže latinska poslovica, svjedok vremena, svjetlo istine i život pamćenja.

U Memorijalnom centru Domovinskoga rata

Djeca su sa sobom ponijela poruku mira, nenasilja i tolerancije što bi morali biti pravi preduvjeti za sretnu i slobodnu budućnost.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Anita Štimac   datum: 5. 7. 2017.

Tražilica

e-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 190252
Ovaj mjesec: 2790
Ovaj tjedan: 386
Danas: 310

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju