preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Vijesti

ROBOTRKA NA PRSTENAC U OŠ ČAVLE

OŠ Čavle bila je domaćin drugog  kola 5. Robotrke na prstenac,  3. lipnja 2017. godine. To je natjecanje modernizirane Trke na prstenac, a učenici se umjesto konja  koriste robotskim kolicima da pogode prstenac u sridu.

Na natjecanju je sudjelovala 21 ekipa učenika iz Istarske i Primorsko – goranske županije sa svojim mentorima. Natjecateljska arena i mjesto pripremanja učenika za natjecanje bili su smješteni u školskoj dvorani.  Nakon pozdravne riječi ravnateljice škole, Tanje Stanković,  i zamjenika općinske načelnice, Dejana Ljubobratovića, uslijedio je nastup učenika OŠ Čavle. Bio je to zapaženi scenski  nastup  Ticalo i strašni vuk kojeg je izveo Bruno Baćac i nagrađeni glazbeni nastup U ritmu tam tama solista Leonarde Bernobić i Ivana Njegovana u pratnji školskog zbora.


Školska zadruga OŠ Čavle izložila je svoje radove koje su sudionici natjecanja mogli i kupiti.

Organizatorica natjecanja, Mira Reljac, ponovila je učenicima pravila natjecanja i time otvorila natjecanje.
 Najbolje ekipe u drugom kolu 5. Robotrke na prstenac  bile su:

  1. mjesto – ekipa  Vejani mentora Borisa Bolšeca iz OŠ Fran Krsto Frankopan“, učenici: Ivona Žic, Oriana Međimorec i Jacob Ekow Prah,
  2. mjesto zauzela je ekipa Bekani  mentorice Mire Reljac iz OŠ Čavle, učenici: Luka Štimac, Leo Medenčić, Luka Matković,
  3. mjesto ekipa ELECTRA TEAM, mentora  Venelina Mehića iz  OŠ Vladimir Gortan, učenici Artur Moraal, Matija Oršić, Lovro Kačić.

Drugo i treće mjesto odredilo pripetavanje ekipa. Naime, ekipa domaćina Bekani i ekipa ELECTRA TEAM – a, nakon osnovnog dijela natjecanja imali su isti broj pogodaka u prstenac. Prema pravilniku uslijedilo je pripetavanje između ekipa gdje je prvi član ekipe Bekani  Luka Štimac bio uspješniji.
Na natjecanju je sudjelovala i ekipa Cromwell iz OŠ Čavle, a predstavljali su je učenici Arian Maršanić, Teo Baffo i David Petz.

Robotrka na prstenac    natjecanje je učenika osnovnih škola Istarske i Primorsko-goranske županije utemeljeno 2013. godine, – inspirirano tradicionalnom Trkom na prstenac,  tradicijom vezanom uz istarski gradić Barban. Zbog toga je završnica natjecanja obavezno rezervirana upravo za taj istarski gradić.  Ove godine je to 19. kolovoz.
Sudionici ovog natjecanja redovito su mladi talentirani tehničari i informatičari  okupljeni u tročlane ekipe. Prije natjecanja učenici podešavaju i opremaju svoja robotska kolica te  usklađuju vožnju kolica sa programom.


Svaki član upravlja robotom tijekom jedne vožnje u svakoj od triju disciplina:

  1. ručno vođeni robot - učenik jednom rukom vozi kolica a drugom gađa prstenac,
  2. poluautomatski -  kolica pomoću senzora prate crtu a učenik upravlja kopljem i
  3. ručno iz perspektive robotskih kolica - na robotskim kolicima je pričvršćena kamera čiju sliku učenik prati na laptopu i tako ručno upravlja kolicima i kopljem.

 Pojedinačni bodovi svakog natjecatelja na kraju utrke se zbrajaju i pobjeđuje ona ekipa koja skupi najviše bodova. 

Organizator drugog  kola 5. Robotrke na prstenac  bila  je osnovna škola Čavle i udruga Centar za robotiku Rijeka. Pokrovitelj održane Robotrke je Općina Čavle.
Sudionicima utrke, peknjica Lišćevica tradicionalno osigurava okrijepu svojim proizvodima, a ove godine pripomogla je i pizza cut Oliva.

Na Skupštini Zajednice tehničke kulture Rijeka, održanoj 7. lipnja 2017., za program Robotrka na prstenac udruzi Centar za robotiku Rijeka, uručena je Godišnja novčana nagrada za programe s mladima do 18 godina za 2016. godinu.

Mira Fafanđel, učiteljica TK-e
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Anita Štimac   datum: 18. 6. 2017.

Tražilica

e-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 190252
Ovaj mjesec: 2790
Ovaj tjedan: 386
Danas: 310

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju